Artiklen indeholder reklamelinks
Har jeres virksomhed styr på IT-sikkerheden? Hvis ikke, er der meget god grund til at tage sikkerhedsforanstaltningerne op til overvejelse. Ifølge Center for Cybersikkerhed udgør cyberkriminalitet og cyberspionage i dag en høj trussel mod Danmark. Det er blandt andet hjemmearbejde, som forårsager den øgede stigning i cyberkriminalitet. Det er ikke kun ledelsen, som er ansvarlig for sikkerheden. Alle medarbejdere har et ansvar for at IT-sikkerheden overholdes. Nogle virksomheder hyrer et IT sikkerhedsfirma til at stå for sikkerheden, men I kan selv gøre en række tiltag, som hjælper jer godt på vej.
Med disse 6 gode råd er I som virksomhed godt på vej til at ruste jer mod cyberangreb.
Sørg for løbende at opdatere programmer og IT-systemer for at undgå huller, som IT-kriminelle kan hacke sig ind på. De fleste programmer viser en pop-up besked, når det er tid til en ny opdatering. Hvis dette ikke er tilfældet, er det en god ide at udpege en person eller to, som er ansvarlig for at holde programmerne opdateret. Sunde opdateringsrutiner er alfa og omega for så vidt muligt at undgå sårbarheder i programmer og IT-systemer.
I bør som minimum investere i antivirus og firewall for at værne virksomhedens systemer og data mod hackerangreb, vira og trojanske heste. Sørg for at vælge en pålidelig udbyder for at sikre den højeste kvalitet og sikkerhed. Husk at antivirusprogrammer løbende skal holdes opdateret.
Flere virksomheder ser let på det med at tage backup. Men hvis I ikke løbende tager backup af jeres filer, systemer og data kan de risikere at havne i de forkerte hænder og blive misbrugt. Dan jer et overblik over, hvilke data der skal sikkerhedskopieres og udarbejd herefter en plan over, hvor ofte det skal gøres og hvem der er den ansvarlige. Hvis I bruger Microsoft 365, skal I selv sørge for backup, da programmet kun synkroniserer den nuværende data.
Glem alt om at bruge dit kæledyrs navn eller din kærestes fødselsdag som adgangskode. Hvis der er noget IT-kriminelle, er gode til, er det at knække lette adgangskoder. Sørg i stedet for at vælge en stærk adgangskode, som består af både tal og symboler, store og små bogstaver samt er på minimum 12 tegn. Gør adgangskoden unik ved kun at anvende koden ét sted. Suppler gerne jeres sikkerhed med et to-faktor login, som fungerer ved, at I skal logge på med en adgangskode og en tilsendt SMS-kode.
Uanset om I er en stor, mellem eller lille virksomhed, er det en god ide at udforme en række retningslinjer for, hvordan virksomheden bedst muligt beskytter sine programmer, systemer og data. Identificer områderne og klarlæg hvordan de ansatte skal agere, hvis uheldet er ude. For at IT-sikkerhedspolitikken skal lykkedes er det vigtigt, at alle parter, både ledelse og ansatte involverer sig.
Når du færdes online, er det vigtigt at bruge din sunde fornuft. Det samme gælder, når du modtager mistænkelige mails. IT-kriminelle anvender ofte phishing-mails til at franarre dig personfølsomme oplysninger. Som oftest udgiver afsenderen sig for at være fra en troværdig virksomhed, myndighed eller sågar en kollega, som vil have dig til at trykke på et (ondsindet)link eller overføre penge til en falsk konto.