7 myter om solcreme, der kan skade dig i forårsolen

Artiklen indeholder reklamelinks

SolcremeSolcreme er helt sikkert en god ting at medbringe på en varm sommerdag i strandtasken, men ved vi egentlig, hvad der er rigtigt og forkert omkring solcreme? Der findes nemlig rigtig mange myter herom. Men én ting er sikkert, solcreme nedsætter risikoen for hudkræft!

Danskerne er godt klar over, at når det gælder sydens sol, så er det alvor, hvad angår solcreme. Men der er alligevel ikke alle, der lytter til disse råd. Men hvilke råd bør man rent faktisk følge og hvilke bør man se bort fra. Det kan være svært, når der findes så mange myter rundt omkring med netop henblik på solcreme.

Hvis huden er rød og irriteret af solen skal man blot smøre lidt ekstra solcreme på.

Nej. Dette er bestemt ikke sandt. Hvis huden allerede viser tegn på gene fra solens stråler, så bør man straks søge skygge eller opholde sig indendørs. Husk at selvom man opholder sig i skyggen, eksempelvis et træ bliver man stadig berørt at solens stråler og kan derfor stadig påvirkes ved rødme eller anden form for reaktion.

Aftersun minimere solskaderne.

Nej. Aftersun mindsker ikke skader der allerede er opstået af solen. Disse skader kunne eksempelvis være ældning af huden eller rødme. Disse forsvinder ikke ved at man anvender aftersun. Aftersun lindre smerterne og virker kølende på den overophedede hud, men har altså ingen dybere virkning på huden.

Man kan ikke blive brun når man bruger solcreme.

Jo. Man kan sagtens blive brun, selvom man anvender solcreme. Man undgår rødme og man undgår ligeledes at huden skaller af. Derfor kan man faktisk med god samvittighed bruge solcreme, da man slipper for den grimme hud og går direkte til den flotte brune kulør. Men det er korrekt at det går væsentligt langsommere og det er derfor, at huden har bedre tid til, at opbygge den flotte brune farve.

En flaske med solcreme kan ikke tåle at ligge i solen.

Nej. Dette er til dels korrekt. Man bør ikke ligge sin solcreme i solen, da den mister sin holdbarhed af solens varme. Man bør derfor altid opbevare solcremen i en taske eller lignende.

Solspray beskytter mindst lige så godt som almindelig solcreme.

Nej. Det er ikke altid korrekt. Solspray lægger et meget tyndt og fint lag solcreme og man opnår derfor ikke lige så god en beskyttelse som man vil gøre med en almindelig solcreme. Derfor bør man ikke erstatte sin solcreme med en solspray.

Solcreme er den bedste beskyttelse mod solens stråler.

Nej. Dette er ikke korrekt.  Det bedste man kan gøre, for at beskytte sig mod solens stråler er, at søge skygge, tage tøj på eller anvende en solhat, hvis det eksempelvis er ansigtet der er mest udsat. Tiden du kan tåle at være ude uden beskyttelse afhænger af din hudtype og ligeledes årstiden. Solcreme bør derfor anvendes der, hvor skygge og tøj ikke dækker huden.

Det er bedst at bruge solcreme som både beskytter mod UVA- og UVB-stråler.

Ja. Det anbefales at man anvender en solcreme, som beskytter mod begge typer at stråler. Begge typer skader huden og derfor kan ingen af disse udelukkes. Begge disse typer stråler kan skade huden og øger derved også risikoen for hudkræft.