Artiklen indeholder reklamelinks
Tidligere på året kunne Dansk Psykolog Forening fortælle, at ledigheden blandt psykologer er faldet, så ledighedsprocenten i april 2018 var nede på 4,2%. Det forventes, at ledigheden vil falde yderligere det kommende år, blandt andet fordi der forventes færre nyuddannede psykologer i 2018 end året før.
Den faldende ledighed er altså et resultat af, at der bliver færre uddannede. Derfor bidrager det ikke til en kortere venteliste for personer med en lægehenvisning til behandling af angst eller depression.
En tilskudsordning betyder, at du med en lægehenvisning kan få betalt ca. 60% af psykologregningen, hvis du er i henvisningskategori 10 eller 11. Henvisningskategori 10 og 11 dækker over personer med let til moderat depression eller angstlidelse.
Dette er et positivt tiltag, da det skønnes, at ca. 350.000 danskere lider af angst og ca. 150.000 danskere lider af depression.
Selvom danskerne har fået bedre mulighed for at få behandlet deres angst eller depression, kan de danske psykologer ikke nå at behandle alle personer med en henvisning. Trods en lægehenvisning må psykologerne kun behandle en vis kvote af personer i henvisningskategori 10 og 11. Og det er altså uanset om der er tale om en psykolog i Århus, Odense eller København.
Siden ordningen blev indført i 2012, har lægerne givet flere og flere henvisninger til psykologbehandlinger. Da psykologerne kun må behandle en vis kvote af disse henviste patienter, er der sket en stigning i ventetiden til psykologbehandlinger.
En ”rapport over undersøgelse af lægehenviste klienters ventetid på at komme til behandling ved en psykolog med ydernummer” fra maj 2017 afslører den gennemsnitlige ventetid på landsplan samt på tværs af de forskellige regioner og kommuner.
Rapporten afslører, at ventetiden på landsplan er steget fra gennemsnitlig 5 uger i november 2012 til 10,6 uger i maj 2017. Der er altså sket en fordobling i ventetiden på landsplan. Der er dog stor forskel i ventetiden i de forskellige regioner og kommuner.
Ser vi på regionerne er det Region Midtjylland, der har den længste henvisningstid med hele 12,1 uger. I modsatte ende af skalaen finder vi Region Sjælland, hvor ventetiden er nede på 8,3 uger. Sjællændere venter altså i snit næsten en måned mindre end midtjyderne.
Ventetidsforskellen er endnu større, hvis vi kigger blandt de fem største kommuner i Danmark. Her kan vi finde en del af årsagen til, at ventetiden i Region Midtjylland er så høj; Ventetiden i Aarhus Kommune for henvisningsgrupperne 10 og 11 er helt oppe på 15,4 uger – altså 3,5 måneder.
Helt anderledes ser det ud i Esbjerg Kommune, hvor ventetiden er næsten 2 måneder kortere. I Esbjerg Kommune er den gennemsnitlige ventetid helt nede på 5,8 uger.
Det er ikke en nødvendighed med en lægehenvisning, for at komme i behandling hos en psykolog. Henvisningen betyder dog, at din egenbetaling er noget mindre end hvis du ikke har en henvisning. Prisen for behandling uden en henvisning er forskellig fra psykolog til psykolog og afhænger bl.a. af behandlingens omfang.
Nogle arbejdspladser tilbyder en sundhedsforsikring til deres ansatte, som ofte også dækker et antal psykologbehandlinger. Antallet af private og arbejdsgiverbetalte forsikringer har gennem de seneste år været støt stigende – selv efter skattefritagelsen på sundhedsforsikringer blev ophævet i 2012.