Laegemanglen

Lægemanglen dækker hele landet – også de større byer

Lægemangel er et ord, der med jævne mellemrum dukker op i medierne i disse tider, og det er der god grund til. Det er nemlig svært at finde nye læger, men det er ikke kun i udkanten af Danmark, der er udfordringer – det ses blandt andet på det kort, som DR har lavet.

Det viser, hvor mange patienter der er tilknyttet lægepraksisser i forhold til antallet af læger. Historien er som sagt hørt før, blandt andet har TV2 Fyn skrevet om lægemangel på øen, og TV2 Øst har fortalt om, at den private virksomhed Nordic Medicare har overtaget flere patienter i Region Sjælland.

Nordic Medicare har overtaget driften af klinikker rundt om i landet, hvor alment praktiserende læger ellers ikke har haft lyst til at overtage de klinikker, der er lukket. Et hurtigt kig på Nordic Medicares hjemmeside viser også, at de fleste af virksomhedens klinikker ligger i udkanten af landet.

Muligvis forskellige problematikker

Når det kan være svært at finde læger både i de større byer og i de mindre tætbefolkede kommuner, kan det være forskellige problemstillinger, der er i spil. Overordnet set er det dog sandsynligvis et symptom på, at for få læger set i nationalt perspektiv har lyst til at være alment praktiserende læger.

Det er også noget af baggrunden for, at Socialdemokratiet sidst i 2018 foreslog, at nyuddannede læger skulle have en form for ’værnepligt’ som praktiserende læger i områder, hvor der var svær lægemangel. Et forslag, der dog mødte stor kritik.

Alligevel kan nogle af delproblematikkerne godt være forskellige, da læger sandsynligvis opfører sig som så mange andre befolkningsgrupper. Generelt er der nemlig tendens til, at folk bevæger sig fra udkanten af landet og ind mod de større byer.

Det kan forklare, hvorfor virksomheder som Nordic Medicare kan overtage praksisser i den tyndt befolkede del af landet, når nu lægerne ikke vil flytte herud. Samme tendens kan faktisk bruges til at forklare lægemanglen i byerne, nemlig at der kommer flere tilflyttere, end der kommer læger.

Samme rettigheder for borgere

Besoeg ved doktor

Selvom nogle klinikker bliver drevet af virksomheder som Nordic Medicare og ikke af læger, der sidder i deres egen praksis, er der ingen forskel i det, som borgerne møder. Der er samme regler for god behandling for borgerne og patienterne, som der er på alle andre klinikker.

Faktisk kan der i nogle tilfælde være fordele for borgerne, der er tilknyttet de private klinikker, fordi de private klinikker har brug for patienterne, og derfor skal de være konkurrencedygtige og tiltrækkende for nye patienter.

Nogle steder har kommuner været nødt til at henvende sig til private aktører, fordi de eksisterende praksisser har haft lukket for tilgang af nye patienter. Det betyder, at eventuelle tilflyttere og andre, der skal have en ny læge i området, ikke har kunnet få en.

Derfor har Nordic Medicare ved flere tilfælde rykket ud og etableret praksisser på meget kort tid og uden på forhånd tilknyttede patienter. Det har simpelthen været nødvendigt for at kunne tilbyde borgerne en læge at være tilknyttet fra kommunal side.