Indvandrere vælger i høj grad prestigefyldte jobs

Indvandrere vælger i høj grad prestigefyldte jobs og uddannelser

Artiklen indeholder reklamelinks

Det er en stereotype, når man tror, at alle indvandrere vælger at blive læge, ingeniør eller advokat, men der er faktisk noget om snakken. Der er faktisk en relativt højere andel af unge indvandrere og efterkommere af indvandrere, der vælger karrierer med stor prestige, end folk med dansk baggrund – det behandlede blandt andre Berlingske i 2017.

Det var en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som var baggrund for artiklen i Berlingske, og undersøgelsen kunne blandt andet fortælle, at omkring 40 procent af indvandrere og efterkommere af disse har en lang videregående uddannelse inden for naturvidenskab, teknik eller sundhed.

Til sammenligning er tallet for etniske danskere i alderen 30-34, som undersøgelsen kiggede på, nede på cirka 33 procent.

Det er dog ikke udelukkende positivt, da det ikke altid er af egen drift, de unge tager disse uddannelser. Således skriver Berlingske i en følgende artikel, at mange unge føler sig presset til at tage disse længere uddannelser.

Nødvendighed med læger i landet

Læger

Som det er beskrevet efterhånden mange gange i de danske medier, mangler vi i Danmark læger. Størst er manglen inden for familielægerne i almen praksis, men der er også pres på mængden af speciallæger rundt om på afdelingerne i landet.

Derfor er der brug for disse nyuddannede læger, hvad enten de vælger at gå vejen med alment praktiserende læge eller speciallæge på et hospital. Enhver forøgelse af antallet af læger er som situationen ser ud lige nu en rigtig god ting.

Det ses også på et af de seneste større udspil fra regeringen, som netop har fokus på, at der skal flere læger til de almene praksisser og til lægebestanden generelt. Tilbage i januar fortalte regeringen om planerne for at dæmme op for manglen på læger, selvom der ikke bliver vedtaget noget før efter det kommende folketingsvalg.

Hvorvidt forslaget efter et valg vil blive vedtaget, og om det i så fald vil afhjælpe problemet, er naturligvis ikke til at vide endnu, men det peger i hvert fald på, at politikerne er opmærksomme på problemet.

Langvarigt problem

Problemet med mangel på læger er dog ikke nyt. Således sagde Lars Løkke Rasmussen før valget i 2015, at der skulle gøres noget mere. Det sagde han på DR1 et par dage før valget, men som DR skriver, er problemet med lægemangel vokset i årene siden.

Manglen på læger bliver også behandlet i branchen, hvor det fylder noget. Det kan blandt andet ses på en virksomhed fra branchen som Nordic Medicare, som har indstiftet en pris til den studerende fra hvert semester, som består kandidatuddannelsen på medicin ved SDU med det højeste gennemsnit.

Som Nordic Medicare selv formulerer det, er vi i Danmark afhængige af dygtige læger, og vi er også afhængige af, at der er nok af dem. Nordic Medicare bedriver også rekruttering, og derfor har de brug for læger, som de kan matche med de ledige stillinger, der skal besættes.

Ligesom problemet har været undervejs i et stykke tid, vil en løsning også tage tid. Blandt andet fordi det tager en del år at uddanne læger.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Overcast Clouds
-1
2º - -6º
92%
0.66 km/h
2.35
-2.01
fre
3.59
-1.56
lør
10.09
3.16
søn