solenergi

Nedbring varmeforbruget med et solvarmeanlæg

Artiklen indeholder reklamelinks

Vil du spare penge på varmeregningen og samtidig have en miljøvenlig varmekilde? Så kan et solvarmeanlæg være en god mulighed, Læs om det her.

Det bliver mere og mere populært at udskifte de eksisterende varme- og energiløsninger med mere miljøvenlige løsninger. Det skyldes formentlig både, at man ved udskiftningen til mere miljøvenlige energiløsninger sparer miljøet for en masse CO2-udledning, men også at man kan spare rigtig mange penge på det årlige energi- og varmeforbrug.

Solfangeranlæg er en af de varmekilder, som er vundet særligt meget frem de senere år. Det kan skyldes, at solvarme er et godt og mere miljørigtigt alternativ til olie, el og gas og kan give store besparelser på varmeforbruget. Et solvarmeanlæg benytter desuden solen som energikilde, der er en gratis ressource, hvilket gør solfangeranlægget til en god investering.

Er du i tvivl om et solfangeranlæg er den rette varmekilde til dig, kan du herunder læse lidt mere om, hvordan et solfangeranlæg virker, og hvilke fordele og ulemper der er ved brug af solvarme.

Sådan fungerer et solfangeranlæg

Et solvarmeanlæg består af en solfanger med nogle rør, hvori der cirkulerer en frostsikker væske. Når solen rammer solfangeren opvarmes væsken, og via en cirkulationspumpe cirkulerer væsken til en varmtvandsbeholder, der er koblet på rørene. I varmtvandsbeholderen er der en varmeveksler, som hjælper med at afgive varmen fra væsken. Denne varme kan så bruges til opvarmning af brugsvandet og til opvarmning af rummene i huset.

Solvarmeanlægget producerer varme hele året, men er mest effektivt i det solrige sommerhalvår, hvor det typisk kan dække en hel husstands varmt vands behov. I vinterhalvåret fungerer solvarmeanlægget primært som et supplement til den eksisterende varmekilde i hjemmet.

Der findes generelt set to typer af solfangeranlæg. Det ene er et brugsvandsanlæg, der kun kan bruges til opvarmning af brugsvand, mens det andet er et kombinationsanlæg, der både kan bruges til opvarmning af brugsvand og rum. Brugsvandsanlægget er typisk lidt billigere end kombinationsanlægget. Til gengæld er der en større årlig besparelse med et kombinationsanlæg.

solvarmeanlaeg-paa-hus

Fordele og ulemper ved et solfangeranlæg

Der kan være både fordele og ulemper ved at investere i et solvarmeanlæg. Nogle af de fordele der er ved et solvarmeanlæg er, at det er godt til at minimere energiforbruget i boligen, hvilket gør, at du vil spare penge på varmeforbruget på den lange bane. Derudover er det en miljøvenlig varmekilde, fordi den benytter solens stråler til opvarmning, hvilket også gør solvarmeanlægget til en god investering. Endelig er et solvarmeanlæg en forholdsvis billig investering på længere sigt og er nem at vedligeholde.

En ulempe ved et solfangeranlæg er, at det er en investering, der koster mange penge her og nu. Desuden kan tilbagebetalingstiden også variere alt efter, hvilken type solvarmeanlæg du vælger. Endelig kan det også være en ulempe at ikke alle tage er konstrueret til at kunne bære et solfangeranlæg, og det kan derfor være, at dit tag ikke egner sig til et solvarmeanlæg.

Det skal du overveje, inden du investerer i et solvarmeanlæg

Hvis du overvejer at investere i et solfangeranlæg til dit eksisterende hus, er der nogle forskellige ting, du skal overveje. Da det er nødvendigt at supplere solvarmeanlægget med en anden varmekilde i vinterhalvåret, hvor solvarmeanlægget ikke er nær så effektivt, skal du overveje, hvilken varmekilde du gerne vil kombinere solvarmeanlægget med. Det kan fx være et træpillefyr, et gasfyr eller en brændeovn.

Derudover skal du overveje, om dit tag er stærkt nok til at bære et solfangeranlæg, og om det har den rette hældning. Dette kan en dygtig VVS i Randers hjælpe dig med at kontrollere og vurdere. Beslutter du dig for at investere i et solfangeranlæg, kan denne VVS desuden hjælpe dig med at få monteret og installeret solfangeranlægget, så du er sikker på, at montagen bliver udført professionelt og korrekt.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Overcast Clouds
3
3º - 2º
92%
7.35 km/h
3.16
1.94
ons
4.62
2.15
tors
6.5
4.41
fre