Jubilæum

Det skal du vide, når en medarbejders jubilæum skal fejres

Artiklen indeholder reklamelinks

Når en medarbejder har jubilæum, bliver det ofte markeret. Det er også en god og betænksom måde for virksomheden at vise, at medarbejderen er værdsat. At afhængigt af hvor mange års jubilæum, der skal fejres, kan virksomheden også vælge at afholde en reception for medarbejderen. Det ses ofte i forbindelse med 25-års jubilæer og derover.

Andre, mindre jubilæer kan også markeres. Det gælder for 5-, 10-, 15-års jubilæer. Disse jubilæer markeres ofte internt i virksomheden, hvor der eksempelvis bydes på morgenmad, lækker frokost eller lignende. Derudover er der mange jubilarer, der modtager en gave, som tak for deres indsats og engagement gennem årene.

Hvad er den gode jubilæumsgave?

Der er ikke nogle retningslinjer for, hvad den gode jubilæumsgave er. Den gode gave afhænger af modtageren. Der er selvfølgelig nogle klassiske idéer, der kan være et sikkert valg. Det kunne eksempelvis være en stor buket blomster eller et par flasker vin. Ved du, hvad der er medarbejderens yndlingsblomster, er det en fin detalje at vælge disse til en buket. På samme måde gælder det, hvis du ved, at medarbejderen har en forkærlighed for italienske vine fra Toscana.

Du kan selvfølgelig også vælge en mere personlig gave, som i højere grad passer til medarbejderens interesser eller hobbyer. Er du ikke selv tæt på medarbejderen, kan du spørge medarbejderens nærmeste kolleger. Går medarbejderen meget op i madlavning eller at grille, kan en oplagt gave være et lækkert læderforklæde eller et lækkert grillsæt.

Der findes i dag også en lang række figurer, der er oplagte at bruge til jubilæumsgaver. Det kunne eksempelvis være en metal- eller bronzefigur, der symboliserer medarbejderens arbejdsopgaver eller fag. Er du helt på bar bund, kan du også spørge medarbejderen direkte, hvad hun eller han ønsker sig.

Hvad er reglerne for jubilæumsgaver?

Der er regler for beskatning, når det gælder personalegaver. Jubilæumsgaver er som udgangspunkt ikke skattefritaget, da de hører ind under reglen om personalegoder. Her er der dog en bagatelgrænse på 1.300 kr. i 2023. Du skal dog være opmærksom på, at de 1.300 kr. gælder for hele året, og derfor vil øvrige gaver som fx julegaven også skulle holdes inden for denne beløbsgrænse, hvis du vil undgå beskatning.

Er der tale om et 25-års jubilæum eller et større antal år deleligt med 5, er der mulighed for at give tingsgaver eller et gratiale på op til 8.000 kr. skattefrit. Dette gælder dog ikke for 30-års jubilæer, men gælder altså for 25, 35, 40, 45 og 50 år.

Modtager jubilaren både et gratiale på 8.000 kr. og en tingsgave, vil jubilaren være skattepligtig for tingsgaven.

Gaver i forbindelse med virksomhedens jubilæum

Er det virksomheden, der har jubilæum, har 25-års jubilæum eller et andet jubilæum deleligt med 25, kan virksomheden vælge at give alle medarbejderne et jubilæumsgratiale på op til 8.000 kr. Her gælder det, at alle fuldtidsansatte medarbejdere skal have det samme beløb, mens deltidsansatte skal have en forholdsmæssig andel. Dette jubilæumsgratiale vil også være skattefrit for medarbejderne.