Artiklen indeholder reklamelinks
Solen titter endeligt frem bag skyerne og man kan endelig mærke den dejlige varme prikkende fornemmelse i kroppen. Men det betyder jo også, at vi skal til at finde solcremen frem. Skal vi købe en ny eller kan vi anvende den gamle fra sidste år, som ligger bagerst i skabet? Hvad ved vi egentlig om solcreme, og følger vi mod de rette råd?
Der er utrolig mange spørgsmål, som kommer frem, når sommersæsonen melder sin ankomst. Vi elsker den dejlige varme sol, men vi vil også utrolig gerne beskytte os korrekt. Vi vil gerne have den brune farve, men vi vil helst slippe for den grimme rødme, soleksem for slet ikke at forglemme hudkræft, som vi nok alle sammen frygter.
Der findes rigtig mange gode råd og vejledning, når det kommer til emnet, solcreme. Men hvilke råd og hvilken vejledning bør vi følge?
Faktortallet fortæller, hvor længe man kan opholde sig i solen uden at få gener i form af eksempelvis rødme. Dette er kun et vejledende tal, og man bør derfor også tage højde for andre ting. Disse ting kunne eksempelvis være hvilken hudtype man har og hvor i verden man befinder sig.
En god huskeregel er, hvis du kan holde til 10 minutter i solen uden at blive rød og forbrændt, så kan du med solcreme holde til 15 gange så lang tid, hvis det vel og mærke er en solcreme med faktor 15.
Hvor godt man derimod er beskyttet afhænger af blandt andet UV-indekset på dagen og hvor tykt et lag solcreme du påfører dig.
Som grundregel anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at man i Danmark anvender en solcreme med faktor 15. Der er ingen grund til at anvende en solcreme med en højere faktor, da vores UV-indeks ikke går højere på skalaen. Der kan selvfølgelig være undtagelse, eksempelvis hvis man har en særlig udsat hudtype.
Hvis man derimod tager til mere tropiske lande tættere på ækvator er UV-indekset højere og du kan derfor have behov for en solcreme med en højere faktor.
Det er dog bemærkelsesværdigt, at en faktor 30 ikke beskytter dobbelt så meget som en faktor 15. En solcreme med faktor 15 forhindre cirka 93 % af stråling, vel og mærket, hvis man tager den korrekte mængde på. En solcreme med faktor 30 vil kun stoppe de sidste 2,5 % af strålingen i at komme igennem huden. Derved vinder man kun få procenter i at købe en solcreme med faktor 30. Trods du betaler en langt højere pris.
En solcreme, som ikke har været udsat for særlig varme kan sagtens bruges året efter. De fleste tror at man skal købe ny solcreme hvert eneste år. Men sådan er det ikke. De fleste produkter kan holde sig i op til 2 år. Tjek eventuelt holdbarheden bag på produktet, hvis du er i tvivl.
Det er dog muligt, at virkningen er blevet nedsat, eksempelvis hvis den har været udsat for varme eller direkte sollys. Opbevar derfor altid din solcreme i et skab eller i en taske under solbadning.