Artiklen indeholder reklamelinks
Hvis du nogensinde har afleveret en skriftlig opgave på en højere uddannelsesinstitution, leveret vigtige papirer til banken eller skrevet forretningsplaner til investorer ved du, at man meget nemt kan stirre sig fuldstændigt blind på det, man sidder med. Uanset hvor meget man fortsat læser det igennem opdager man ikke dén åbenlyse stavefejl og at halvdelen af dokumentet faktisk er skrevet med en anden skrifttype.
Sådan kan ledelsen i en virksomhed også have det.
Lige meget hvad de gør, hvilke tiltag de er initiativtagere til, så går det bare ikke. Her kommer begrebet interimledelse ind – interimledelse handler om, at man for en bestemt periode får en ny person ind til at lede virksomheden og derved får friske øjne på alt. Hvad man troede ikke var muligt bliver muliggjort, ny energi spredes og den rette leder med det rette gå på-mod kan i det hele taget endevende virksomheden og klargøre den til yderligere vækst. Interimledelse er koffein til virksomheder.
Selve forløbet omkring en interimleder er en såkaldt cyklisk proces, hvilket betyder, at den går i ring. Den afsluttes og kan derefter genstartes, når der igen bliver behov herfor..
En interimleder starter med at indsamle information om virksomheden ved at arbejde i den og med den. Dette samles til en diagnose, en rapport, en samlet status omkring driften af virksomheden, der kan læses af de ledende i virksomheden eller bestyrelsen. Herefter ansættes interimlederen sædvanligvis til at føre sine forslag ud i livet. Når det er gjort siger interimlederen tak, det samme gør virksomheden, og så skilles deres veje igen.
At have en interimleder ind over ens virksomhed er hverken en permanent eller langvarig proces. Tværtimod er den ganske kort, men dog med et forholdsvist høj ROI (Retun Of Investment), da friske øjne fra en garvet person i erhvervslivet kan være noget af det vigtigste overhovedet, er man i virksomheden ved at ramme en mur.
En interimleder vil typisk blive indsat i en virksomhed i en af to situationer (hvor den ene oftest fører til den anden):
Manglende kreativitet fører oftest til underskud, og har man først et underskud, kan det være svært at satse på de nye og kreative idéer fremfor det sikre, der er bevist (vel)-fungerende. Her kan en interimleder være med til at sætte vækst på langt sigt på dagsplanen igen.
Seth Godin, berømt amerikansk entreprenør og forfatter til et tocifret antal bøger, argumenter i bogen ”Linchpin” fra 2010 for, at det risikable er at være sikker. Der er ikke længere plads til virksomheden eller personen, der satser på det, alle andre har gjort, det sikre, det virksomheden plejer at lave. Der skal kreativitet til og man skal turde se tingene fra en anden vinkel. Denne bog og denne teori blandt andre har gjort Seth Godin til en af de mest eftertragtede foredragsholdere i verden.
At sætte friske øjne på egen virksomhed kan være svært. Løsningen her hedder en interimleder – den bedste investering, du kan lave i din egen virksomhed.