Artiklen indeholder reklamelinks
Førhen søgte farmakonomer ofte bevillinger til at drive apoteker rundt om i landet og faktisk var der altid flere ansøgere til hvert apotek. Nu er der masser af ledige bevillinger, men ingen vil have dem. Den manglende interesse har fået lægemiddelstyrelsen til at overtage apoteker for at sikre sig, at alle borgere har rimelig adgang til et apotek.
En stor del af den manglende interesse for at drive apotek skyldes, at der er sket et fald i antallet af uddannede farmaceuter. Derudover oplever nuværende farmaceuter, at der er mulighed for højere løn, hvis man er ansat i medicinalindustrien i stedet for på landets apoteker.
Der er ekstremt lav ledighed blandt farmaceuter. Så lav at der næsten kan stilles jobgaranti, hvis man uddanner sig til farmaceut. Der er nemlig både jobmuligheder på apoteker og i medicinalindustrien.
Den lave ledighed blandt farmaceuter kan medføre en stor mangel på den type arbejdskraft i fremtiden. Medicinalbranchen har et kæmpe potentiale, og hvis den forventede vækst bliver realiseret, vil man opleve en markant mangel på farmaceuter.
De seneste ti år er der blevet uddannet blot 130 farmaceuter årligt, mens 4.053 personer er uddannet farmaceut og 871 af dem er ikke aktive på arbejdsmarkedet grundet pension, barsel, sygdom med mere.
For at kunne drive et apotek skal man være uddannet farmaceut. Det er nemlig kun farmaceuter, der må sælge medicin i Danmark. Det er den danske Sundhedsstyrelse der bestemmer, hvor mange apoteker der er i landet, og hvor de skal være placeret. I øjeblikket er der 221 apoteker i Danmark, og en lille del af dem drives, som tidligere nævnt, er Lægemiddelstyrelsen.
Så snart et apotek bliver ledigt, er det Sundhedsstyrelsens opgave at slå en bevilling op. Herefter kan farmaceuter med den fem år lange uddannelse søge bevillingen, og det er derefter Sundhedsstyrelsen opgave at beslutte, hvem der får bevillingen.
Der er dog stadig nogle apotekere at spore i det danske land. Der findes nemlig stadig farmaceuter, der ønsker at være apotekere. Den nye apotekerlov gjorde det nemlig muligt for Bruuns Apotek i Aarhus C at åbne i Bruuns Galleri lige i centrum af Aarhus. Apoteket åbnede i maj 2016.
For at blive farmaceut skal man gennemføre en 3-årige bacheloruddannelse og herefter en 2-årige kandidatuddannelse. På uddannelsen lærer man om menneskekroppen og lægemidler. Fagene er inddelt i kemiske og biologiske fag og derudover også farmacifag, som primært omhandler lægemiddelformulering og fremstilling af lægemidler. Som farmaceut er der mange jobmuligheder nemlig i:
Man undervises i udvikling, produktion, afprøvning, kvalitetssikring, anvendelse og rådgivning omkring lægemidler. Uddannelsen kan formes individuelt, og giver mulighed for at blive ekspert inden for forskellige emner.
Op til 65% af de farmaceuter der er uddannede inden for de seneste ti år er ansat i medicinal- og biotekindustrien, 15% er ansat på apotekere, mens de sidste 20% er ansat i det offentlige. Grundet den meget lave ledighed på landets apoteker, er der altså stor mulighed for netop at blive ansat der.