Ny lovgivning har sat apotekerbranche under pres

Den nye apotekerlov har sat apotekerne under pres

Artiklen indeholder reklamelinks

Ny lovgivning har sat apotekerbranche under pres

Tilbage i 2015 blev der vedtaget en ny apotekerlov, som har gjort op med den monopolistiske branche. Tidligere havde hvert apotek et område, som de dækkede, og der var en forståelse for, at man ikke trådte ind på andres områder. Dette har apoteksejerne nydt godt af gennem mange år, og de har dermed ikke skulle bekymre sig om, hvad konkurrenterne gjorde.

Tilladt at have flere apoteksfilialer

Det er tilladt at åbne nye apoteksfillialer

Den nye apotekerlov har løsnet på reglerne for, hvor mange filialer hvert apotek må have. Dermed er der åbnet 115 apoteker mere siden 2015. Med så mange ekstra apoteker er konkurrencen derfor også steget betydeligt. Særligt når to apoteker ligger med få hundrede meters afstand fra hinanden, kan de især mærke den skærpede konkurrence.

I starten var der mange apotekere, der var tilbageholdende med at åbne filialer i andres områder, men dette har nu ændret sig. Det betyder også, at det kollegiale sammenhold, der har været blandt apotekerne, også er sat under pres.

Konkurrencen gavner forbrugerne

Kunder får gavn af konkurrencenDen øgede konkurrence blandt apotekerne er til stor gavn for forbrugerne. Ligesom i langt de fleste andre brancher konkurrerer virksomhederne blandt andet på deres priser. Internettet har gjort markedet meget gennemsigtigt, og det er hurtigt og let for forbrugerne at finde de billigste priser. Forbrugerne er i høj grad prisbevidste, når de handler uanset produkttype.

Med det stigende antal apoteker og med flere apoteker i det samme område, er apotekerne også nødt til at gøre en ekstra indsats for at få kunderne til at handle hos dem. Dette kan være ved at presse priserne yderligere ned, yde en bedre service eller have kortere ventetider.

Med tiden vil mange apotekere også se behovet for at tilbyde flere ydelser end blot at sælge medicin og håndkøbsprodukter. Her er nogle apoteker begyndt at tilbyde rådgivning og vejledning i forbindelse med rygestop eller vægttab.

Forbrugerne er altså begyndt at opleve en langt bedre service på landets apoteker efter 2015, da der er blevet kortere til et konkurrerende apotek.

Apoteker under pres

Visse apoteker kommer under pres

Selvom den øgede konkurrence er til stor glæde og gavn for forbrugerne, sætter det hele branchen under pres. Særligt når apotekerne er begyndt at konkurrere på deres priser, betyder det, at nogle apoteker i sidste ende ikke vil kunne overleve.

Blandt branchefolk bliver der også udtalt til TV2, at der blot vil gå få år, før de første apoteker bliver erklæret konkurs. Når et apotek vælger at åbne en filial i et område, hvor der allerede er et apotek, er det da også med ønsket om at kunne overtage dele (eller hele) det andet apoteks omsætning.

Ud over at apotekerne konkurrerer om at blive forbrugernes foretrukne apotek, er de også ramt af, at staten har skåret i det beløb, som er blevet udbetalt for hver pakke medicin, som apoteket har solgt. For nogle apoteker betyder det, at de mister helt op imod 900.000 kr. i år.

Apotekerbranchen vil fortsat udvikle sig

Der vil komme flere online apoteker

Selvom nogle apoteker uundgåeligt vil blive konkurserklæret inden for de næste par år, betyder det ikke, at der ikke kommer andre apoteker på markedet. Apotekerbranchen er en kæmpe branche, og den vil sandsynligvis fortsat vokse i takt med at forbrugerne får behov for mere og andet medicin.

Forbrugerne kender også apotekerne som fysiske butikker, men lige som med alle andre produkter, vil en del af dette salg flytte online. Webapoteket er Danmarks første online apotek, og de har stor succes med at sælge medicin og håndkøbsprodukter online.

At drive et online apotek kræver dog en bevilling, og dertil skal der også være en række sikkerhedsforanstaltninger – særligt i forbindelse med salg af receptpligtig medicin. Webapoteket kan derfor nyde deres first mover fordele, inden nye online apoteker vil finde deres vej ind på markedet.