Hundemassører arbejder med at øge hundes trivsel og livskvalitet gennem massage. En hundemassørs arbejde består altså også i at lindre hundens smerter, som er kommet på grund af overbelastning og har udviklet sig til småskader, forstrækninger og ømhed.
Hunde kan også have brug for massage, hvis de er stressede eller overvægtige, da det også har indflydelse på tilstanden i hundens muskulatur. Man kan blive hundemassør ved at tage et kursus i hundemassage eller ved at uddanne sig til fysiologisk hundemassør.
For at blive hundemassør er det dog vigtigt, at man har et godt forhold til hunde, da det kræver en forståelse af hundens adfærd, anatomi og bevægelsesapparat.
Med uddannelsen til fysiologisk hundemassør i rygsækken, kan man både massere hunde og katte. Nogle bruger uddannelsen til at starte selvstændigt som hundemassør, mens andre bruger den i dyreklinikker eller blot privat på egne kæledyr. Uanset hvad man ønsker at bruge den til, er det godt at have, hvis man omgiver sig meget med hunde eller katte.
Gennem uddannelsen for man en dybdegående viden inden for hundens anatomi, bevægelsesapparat og generelle kropsbygning. Hundes kroppe er, ligesom menneskers, opbygget af knogler, muskler, sener, bindevæv, ledbånd osv., hvilket betyder, at hunden også kan blive øm i musklerne, hvis de bliver overbelastet. Det kan være smertefuldt, og kan i den grad smitte af på hundens generelle helbred.
I uddannelsens forløb berører man mange forskellige emner, som blandt andet består af:
Man vil derudover også få et indblik i, hvordan man udarbejder journaler til hundene, og man vil lære hvilke teknikker, man skal bruge til konsultationerne over for kunden – hunde såvel som mennesker.
Gennem en uddannelse til hundemassør bliver man altså klædt på til selv at kunne håndtere en massage og til at kunne forstå alt det teoretiske, der ligger bag. Samtidig bliver man klogere på, hvordan en konsultation fungerer, og hvad man især skal lægge vægt på, når man skal udføre hundemassage.
Hvis man ikke har i sinde at starte selvstændigt eller ikke arbejder med hunde til daglig, kan man måske nøjes med et kursus i hundemassage. Her lærer man om hundemassage til husbehov, og det kan altså bruges til at lindre smerterne hos sine egne kæledyr.
Et kursus til hundemassør vil typisk være fem gange, hvor man skiftevis medbringer hund. Nogle af kursusaftenerne består af teori, mens andre består af det praktiske, hvor man prøver det, man har lært på sin egen hund.
Gennem et kursus i hundemassage vil man lære om hundens skelet, bindevæv og muskler, hvilket er vigtigt for at kunne udføre en god massage, der har effekt. Derudover lærer man i praksis de mest grundlæggende massagegreb, så man fremover selv kan udføre massagen på sin hund eller kat i hjemmet.
Der findes forskellige årsager til, at din hund kan have brug for hundemassage. Det kan være ændringer i adfærd, der kan signalere, at hunden har smerter, og ikke virker glad. Hvis din hund halter, ikke kan finde ro, har mangel på appetit eller har udfarende adfærd kan det være tegn på, at alt ikke er helt som det skal være. I sådanne tilfælde vil hundemassage måske kunne hjælpe din hund med at få livskvaliteten tilbage.
Ovenstående symptomer kan nemlig være tegn på kroniske smerter i hundens muskler eller nedsat bevægelighed i leddene. Det kan også skyldes væskeansamlinger, gigt eller for dårlig blodcirkulation. Det er alt sammen noget, som hundemassage kan lindre. Gennem hundemassage kan man desuden forebygge skader og løsne bindevævet samt stimulere hundens immunforsvar. Det er alt sammen med til at lindre smerterne, så du igen får en glad og livlig hund.