Der har i lang tid været et lavt aktivitetsniveau for elektrikere i Danmark. Derfor har mange dygtige elektrikere valgt at skifte branche for at sikre sig et job i fremtiden. Nu er aktivitetsniveauet igen højt i elektrikerbranchen, og derfor oplever mange virksomheder en stor mangel på medarbejdere, der kan udføre kvalificeret elektrikerarbejde. Det tvinger virksomhederne til at afvise ordrer i lange baner, hvilket i høj grad smitter af på omsætningen.
Manglen på kvalificeret arbejdskraft er dog ikke den samme over alt i landet. I Midtjylland og Syddanmark oplever man især mangel på elektrikere og især i de mindre byer som for eksempelvis Hadsten i Østjylland er det svært at finde en kvalificeret elektriker.
Hele problematikken omkring mangel af elektrikere kan i virkeligheden bunde i, at virksomheden har alt for høje forventninger til fremtidige ansatte. Mange forventer, at kandidaterne eksempelvis har disse egenskaber med i bagagen:
Især nyuddannede elektrikere har af gode grunde svært ved at leve op til ovenstående forventninger fra virksomheden. Derfor kan det i nogle tilfælde afholde elektrikerne fra at søge jobbet på trods af, at de er kvalificerede og gode til deres job. Det er godt at have forventninger til sine ansatte, men bliver de for høje, risikerer man, at gode potentielle medarbejdere slet ikke søger stillingen.
Det er dog ikke kun virksomhedens forventninger, der er skyld i den manglende rekruttering af nye medarbejdere. Som konsekvens af finanskrisen skruede el-branchen markant ned for antallet af elevpladser, idet ledigheden i den periode steg til hele 10 %. Derfor har mange, der egentlig havde et ønske om at blive elektrikerelev, valgt andre brancher hvilket også er en af grundene til, at mange elektrikervirksomheder oplever mangel på medarbejdere.
Frem til 2025 kommer el-branchen til at mangle op til 3000 faglærte elektrikere, hvilket vil resultere i en begrænset vækst for mange virksomheder, da der er mange ordre, de bliver tvunget til at sige nej til. Man kan dog lokke elektrikere, der har skiftet branche med, at der fremover vil være næsten 100 procent jobgaranti i faget.
For at vende kurven er det vigtigt, at etablerede el-virksomheder tager ansvar for branchen fremadrettet. Det gør de blandt andet ved at sænke deres forventninger over for potentielle medarbejdere ved eksempelvis at give nyuddannede elektrikere mulighed for at få den erfaring, som der kræves af dem over alt.
EHV El og VVS i Hadsten søger elektriker lærlinge. Dette er også en måde, hvorpå virksomheder kan tage ansvar, og igen kan sætte gang i branchen ved at begrænse manglen på faglærte elektrikere fremadrettet.
Man kan som virksomhed altså tage et ansvar for fremtiden gennem sine handlinger fremfor blot at konstatere, at kvalificerede faguddannede elektrikere bliver en mangelvare i fremtiden, når aktivitetsniveauet stiger endnu mere.