Artiklen indeholder reklamelinks
Indbrudstyve leder efter gods, som er nemt at tage ud af huset, og som nemt at afsættes enten til en professionel hæler eller over køb og salg sider som den blå avis.
Det betyder, at gamle skabe og et hjemmelavet bord ikke er attraktivt. Det er til gengæld elektronik, smykker og især designermøbler, lamper og nips.
Som ejer af et værdifuldt design fra fx PH, AJ eller Verpan øger du også risikoen for at blive udsat for indbrud hærværk. Især hvis det er muligt at se designermøblet ved bare at kigge ind af et vindue. Måske kan vinduet ovenikøbet også bruges som transport- og flugtvej, ved at slå det itu og stjæle designet og transportere det ud gennem vinduet.
De fleste indbrud er overstået på få minutter, da de fleste tyve er målrettet, og ved hvad de går efter. Ofte har tyvene lusket omkring dit hus før, for at se hvad du har af værdi, og på den måde kan de hurtigt og nemt bryde ind.
Designerlamper og designermøbler er blandt de helt store vindere, da et enkelt møbel eller en lampe kan være mange titusinder kroner værd.
Tyven kan let komme af med sit tyvegods, fordi vi i Danmark er en design-stolt nation, som går meget op i vores fantastiske designs, er det ikke så svært efterfølgende at sælge møblet for tyven. Kan tyven på den ene eller anden måde fabrikere en kvittering, så har køber ingen kvaler med at købe dyre møbler fx på den blå avis.
Problemet er svært at dæmme op for.
På den ene side kan du naturligvis bare hægte dine møbler eller lamper fast med stærke låse og aggregater. Men det ville også ødelægge oplevelsen af at have designet i hjemmet. Dine designerlamper fra PH er en æstetisk del af stuen – og en del af oplevelsen ryger i det øjeblik, du lægger en cykellås omkring lampen.
Iværksættere i forskellige lande udvikler lige nu specielle låse, der skal gøre det muligt ”i skjul” at sikre dine designerlamper. En sådan lås koster et par hundrede kroner og er derved en god investering til fx en designerlampe fra PH eller AJ, der sagtens kan koste op imod titusinder kroner.
Som alternativ løsning på problemet er flere producenter af dyre designerlamper i gang med et nyt eksperiment. Stellet, du opsætter lampen i, får et serienummer og er ikke til at tage ned igen uden en speciel skruetrækker og speciel lås.
Hvis en tyv kommer er det således kun selve lampen, der kan tages med.
Lampen er uden opsætningen ikke noget værd, og opsætningen kan ikke tages ned. Opsætningen har et serienummer, så hvis det endeligt skulle ske, så håber producenterne at gøre det mindre attraktivt for tyvene at tage lamperne.
I sidste ende handler det jo om, hvorvidt tyvekosten kan afsættes. Kan lampen ikke afsættes, fordi der mangler et stelnummer til det stel, som tyven ikke kan få med, har tyven heller ikke noget incitament til at stjæle lampen.
Er du i tvivl om, hvorvidt du inviterer tyvene hjem til dig, eller om du effektivt har forskanset din højborg, kan du få hjælp af dit forsikringsselskab. Flere forsikringsselskaber tilbyder for en billig pris, at sende en sikkerhedsekspert ud, der kan gennemgå de svagheder, dine vinduer og døre har.
Det er nemlig, som bekendt, væsentligt billigere at forebygge end det er at helbrede!