Artiklen indeholder reklamelinks
Er du iværksætter og står du over for at skulle stifte din første virksomhed, kan det hele godt virke lidt uoverskueligt. Derfor får du her en liste over de vigtigste ting, som du skal huske og være opmærksom på, når du skal stifte dit første selskab.
Noget af det første du skal tage stilling til, når du har besluttet dig for at opstarte din egen virksomhed er, hvilket selskab du skal have. Af de mest populære selskabsformer findes der: Enkeltmandsvirksomhed, interessentskab (I/S), anpartsselskab (ApS), aktieselskab (A/S) og iværksætterselskab (IVS). Den selskabsform du vælger, skal i høj grad afhænge af, hvordan du ønsker at drive din virksomhed.
Enkeltmandsvirksomheder og interessentvirksomheder er personlige virksomheder. I en enkeltmandsvirksomhed driver du som iværksætter forretningen alene. Her har du selv ansvaret og hæfter selv personligt for virksomheden. I et interessentskab driver du forretningen med en eller flere interessenter. Her hæfter både du og dine interessenter personligt og solidarisk, hvilket vil sige, at hvis én interessent har indgået en aftale, hæfter alle virksomhedens interessenter for at skulle betale.
Anpartsselskaber, aktieselskaber og iværksætterselskaber er derimod kapitalselskaber. I disse selskabsformer hæfter man kun begrænset. Det vil sige, at man ikke hæfter personligt for at skulle lægge en udbetaling, men kun hæfter med det indskud, der er i kapitalselskabet. Vær dog opmærksom på, at man skal betale et minimum kapitalindskud for disse selskaber. Kapitalselskaberne kan drives af en enkelt person eller flere.
Efter du har valgt og stiftet selskab er det vigtigt, at du opretter en ejeraftale – især, hvis du vælger et kapitalselskab. Selvom man måske ikke tænker over det i opstarten af en ny virksomhed, er det vigtigt, at man også tager højde for fremtidige konflikter. Er man flere ejere i en virksomhed, kan der nogle gange opstå konflikter, herunder interessekonflikter eller misbrugskonflikter, hvilket kan få grimme konsekvenser.
Det er derfor vigtigt, at du som iværksætter får lavet en ejeraftale, hvis du ikke er alene om at stifte virksomheden. En ejeraftale er bestemmelser vedrørende blandt andet magt, økonomi, erhvervshemmeligheder, exit eller immaterielle rettigheder. I en ejeraftale opstiller I overordnet de generelle regler for jer, der er ejere af virksomheden.
Der er mange regler, når det kommer til regnskab og SKAT, men som iværksætter er det nødvendigt at kende dem.
Hvordan du beskattes afhænger i høj grad af den virksomhedsform eller selskabsform, som du har valgt til din virksomhed. Har man stiftet en personlig virksomhed, herunder en enkeltmandsvirksomhed eller interessentskab vil man blive beskattet af det overskud man har i virksomheden. Det betyder overordnet set, at alt du tjener på bundlinjen skal du betale skat af. Beskatningen for kapitalselskaber er derimod anderledes og mindre.
Foruden at have styr på beskatningen skal du også føre regnskab, bogføre, og desuden være opmærksom på, at du skal registrere moms, hvis din omsætning overstiger 50.000 kroner.
Har du ikke helt styr på markedsføringsloven eller er der andre erhvervsretslige forhold, som du er i tvivl om i forbindelse med stiftelsen af din nye virksomhed, kan det være en god idé at kontakte en advokat.
En advokat kan rådgive dig inden for erhvervsjuridiske sager vedrørende: Ophavsret, inkasso og selskabsstiftelse. Har du planer om at ansætte medarbejdere i fremtiden, kan du desuden få brug for hjælp i forhold til eventuelle juridiske problemstillinger vedrørende personalesager som: Ansættelse, opsigelse eller barsel.
Vælger du at få advokathjælp, kan denne advokat i Hinnerup være et godt bud. Her kan du få rådgivning inden for ovenstående erhvervsretslige områder. Så er du sikret, at du altid er på den rigtige side af loven.