Artiklen indeholder reklamelinks
Der er 650.000 cykler i København – og næsten lige så mange cyklister. Hver dag bliver der cyklet næsten 1.3 millioner kilometer af københavnerne. København er ikke alene Danmarks, men også i nogle undersøgelser Europas cykelhovedstad – i hvert fald de undersøgelser, hvor ikke vi taber efter tæt kamp til Amsterdam.
Bruger du selv cyklen til at komme til og fra arbejde får du her et par gode tips til at få det maksimale ud af din cykeltur – og til at generere dine medcykler mindst muligt samtidigt.
Det er en god guide til dig, der pendler dagligt i København og ikke ønsker at bruge for lang tid på vejene eller dine hårdt tjente penge på politibøder.
Er du ikke i forvejen en del af de mange hundrede tusinde cyklende københavnere, kan du overveje en elcykel som alternativ til en almindelig cykel – her får du lidt ekstra hjælp op ad bakke og i modvind, og cykelturen bliver derved det mere tiltrækkende.
Du kan tage din cykel med i metro og S-tog i København, hvis du har ekstra langt til arbejde (eller det regner en dag). I S-toget er der altid plads, mens du kan må tage din cykel med i metroen i tidsrum udover 7-9 og 15-1730.
I S-toget skal du ikke have en ekstra billet til din cykel. Det skal du til gengæld i metroen, hvor det koster dig 12 kroner per gang at have din cykel med.
Det koster 750 kroner at blive taget af politiet uden lygter på din cykel i lygtetændingstiden, samtidigt med, at du er til stor gene for dine medcyklister og bilister.
Et par godkendte lygter til for og bag koster fra cirka 400 kroner og op. Små lygter sat på med velcro er populære, men lyser ikke kraftigt nok til, at de kan bruges efter danske regler. Du skal derfor ud og spendere lidt penge gode og kraftige lygter.
Overvej derudover at tage dine lygter af og på når du går fra din cykel, da mange københavnske cyklister har store problemer med, at deres cykler bliver stjålet.
København er en by, hvor man går i byen både mandag, tirsdag, onsdag, torsdag, fredag og lørdag. Derfor vågner mange cyklister op til glasskår på cykelstierne – og det fører på rekordtid til punkteringer på cyklen.
Hav derfor en lille pumpe med dig i tasken, når du cykler på arbejde. På den måde kan du holde din cykel kørende lige til turen trods glasskår. I hvert fald indtil du finder en af de mange cykelhandlere, der har sat deres luftpumpe udenfor butikken til fri afbenyttelse for alle cyklister, hvor du kan få lappet og pumpet cyklen.
Det er ærgerligt at betale mange penge for en god cykel (og især en elcykel, der koster fra 7-8.000 kroner og op online) for så at få den stjålet.
Er du øm over din cykel, bør du derfor om muligt låse den inde om natten, når først du kommer hjem.
Hvis ikke er det blot et spørgsmål om tid før end cyklen bliver stjålet i nattens mulm og mørke.
Du holder dig i form, sparer masser af penge og gør miljøet en tjeneste ved at tage cyklen på arbejde – og husker du lygter, en billet i metroen og at løse din dyre cykel inde om aftenen bliver det også en god oplevelse for dig.