Facebook får bøde efter fusion af Whatsapp

Facebook får kæmpebøde efter WhatsApp-fusion

Artiklen indeholder reklamelinks

Facebook får bøde efter fusion af Whatsapp

Margrethe Vestager har i sin tid som konkurrencekommissær i EU aldrig været bleg for at gå i clinch med de helt store virksomheder, og netop en af de allerstørste har været en tur forbi danskerens kontor for at stå skoleret.

Facebook købte i 2014 den populære beskedapp WhatsApp, og i den forbindelse er EU kommet frem til, at Facebook har givet forkerte eller vildledende oplysninger i forbindelse med købet. Det har resulteret i en bøde på 110 millioner euro, som bliver cirka 825 millioner danske kroner – det skriver finans.dk.

Bøden er den første, der er givet på baggrund af forkerte eller vildledende oplysninger, siden 2004. Her indførte EU nye regler, og Facebook får altså den tvivlsomme ære at modtage den første bøde af sin slags.

Teknisk spørgsmål årsag til bøden

Tekniske spørgsmål omkring årsagen til bøden

Når der er tale om virksomhedsopkøb, og især i denne prisklasse hvor prisen lå på 22 milliarder dollars, kan det være svært at finde hoved og hale i alle tal, og derfor er det nærliggende at tro, at de forkerte eller vildledende oplysninger drejer sig om økonomi.

Sådan er det dog ikke helt i dette tilfælde, hvor det nærmere drejer sig om teknik.

Ved overtagelsen i 2014 fortalte Facebook, at det i udgangspunktet ikke var muligt at sammenflette profiler på Facebook og WhatsApp. To år senere i 2016 kunne WhatsApp dog fortælle sine brugere, at de ville kæde mobilnumrene fra appen sammen med Facebooks profiler.

Det skulle ske for at forbedre WhatsApps service – problemet for Facebook (og altså også WhatsApp, som jo nu er ejer af Facebook) er, at EU-kommissionen mener, at Facebook i 2014 godt var klar over, at det kunne lade sig gøre.

En del af overskuddet

Når bødestørrelsen skal regnes ud, kan EU give bøder på op til en procent af en virksomheds globale overskud, når det drejer sig om forkerte eller vildledende oplysninger, der med eller uden forsæt vildleder EU.

I tilfældet med Facebook trak det op i bødestørrelsen, at Facebook gav de vildledende eller forkerte oplysninger i to omgange, men det var i Facebooks favør, at Facebook til sidst blev en aktiv samarbejdspartner i opklaringsarbejdet.

Derfor endte bødestørrelsen med at blive på lige under en halv procent af Facebooks globale overskud – 110 millioner euro eller 825 millioner danske kroner.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Overcast Clouds
-0
2º - -5º
91%
0.91 km/h
2.35
-2.01
fre
3.59
-1.56
lør
10.09
3.16
søn