Fråds eller nødvendig investering? Kommuner køber fortsat designermøbler

Artiklen indeholder reklamelinks

fraads-eller-noedvendig-investering-kommuner-koeber-fortsat-designermoebler-703x336

I august 2015 kunne BT afsløre, at Morten Kabell, der er teknik- og miljøborgmester på Københavns Kommune, og som repræsenterer Enhedslisten på borgmesterkontoret, brugte intet mindre end 121.752 kroner på at indrette sit nye kontor, da han indtog det i 2014. Den gang havde han desuden travlt med at sige nej tak til borgmesterbilen, sælge den og købe en el-cykel i stedet.

En god og bæredygtig investering

Med en politik om at ældre og børn skal have flere varme hænder, samt at vi generelt skal have mere velfærd for pengene, fik den dengang nye teknik- og miljøborgmester en masse opmærksomhed både fra egne vælgere og oppositionspartier. Det kan nemlig godt komme til at klinge lidt hult og ikke mindst dobbeltmoralsk, når en politiker fra Enhedslisten i den grad har spenderbukserne på.

Ifølge politikeren selv står de gode argumenter for indkøbet dog i kø:

  • Miljørigtigt at købe langtidsholdbare møbler
  • Det var jo en engangsinvestering
  • Støtter dansk design

Desuden har han sørget for at der blev solgt ud af de eksisterende designmøbler, der var på kontoret, da han overtog det. Det drejer sig blandt andet om tre PH-lamper af glas, der måtte tages ned, så der blev plads til en Le Klint lampe til 5.276 kroner og en Citterio & Nguyen-lampe til 4.625 kroner, der altså faldt bedre i Morten Kabells smag. En klassisk PH pendel i glas koster 14.995 kroner fra ny, så der har altså tidligere hængt lamper for knap 45.000 kroner på kontoret.

Knap så bæredygtig udskiftning på kommunerne

At Morten Kabell har solgt de eksisterende møbler på sit nye kontor for derefter at købe nye for pengene er ikke nogen stor skandale. Der sker dog jævnligt skandaler på landets kommuner, når de beslutter sig for at købe nye møbler. Det seneste eksempel er fra Skanderborg Kommune, hvor store dele af kommunen skal flytte.

Her har man netop taget det nye rådhus, Skanderborg Fælleden, som også huser lokal politistation og en dobbelthal, i brug. I den forbindelse har man valgt af efterlade alt gammelt interiør i kommunens gamle bygninger. Det vil sige hæve-sænke skriveborde, reoler, lamper og kunst samt meget andet.

Meget af dette er naturligvis af ældre dato, men meget af det er netop også dansk design, som efter Morten Kabells udsagn holder i så mange år, at investeringen er bæredygtig i sig selv. I stedet for at renovere designermøblerne, har man altså valgt at sælge dem på auktion. Startprisen lyder på 50 kr. for de fleste artikler, til gengæld skal man selv hente tingene hos kommunen.

Prestigeprojekter frem for økonomi og bæredygtighed

fraads-eller-noedvendig-investering-kommuner-koeber-fortsat-designermoebler-tekstbillede

Selvom der findes dygtige håndværkere, der eksempelvis kan sørge for omfletning af stole, reparation af træværk og genopfriske lakering, så vælger politikerne at indkøbe nye designermøbler, når de har en anledning til det. Det gælder både, når en ny borgmester træder til, og den eksisterende indretning ikke falder i hans smag, men også når kommunen eksempelvis flytter i nyt rådhus.

I andre kommuner end Skanderborg, findes desværre talrige eksempler på, at kasserede designerstole sættes i depotrum, og at kommunen hverken vil sælge stolene eller lade dem renovere. Her falder det simpelthen nemmere blot at indkøbe nye stole – og borgerne betaler regningen over skatten.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Overcast Clouds
-1
2º - -6º
92%
0.66 km/h
2.35
-2.01
fre
3.59
-1.56
lør
10.09
3.16
søn