Artiklen indeholder reklamelinks
Det er ikke alle der tænker over det, men et par godkendte sikkerhedssko kan nogle gange være grunden til, at der ikke sker alvorlige ulykker på arbejdspladsen. Det kan være, at din arbejdskollega, uden at ane det, har tabt nogle søm på gulvet, og som du dagen efter uheldigvis får trådt op i foden, fordi du ikke havde ordentlige sko på.
Mere skal der ikke til førend du kan stå med en længerevarende sygemelding, som koster både dig og din arbejdsgiver mange penge. Det er ikke alle som er dækket ind på sammen måde, hvis ulykken skulle ske. I mange tilfælde er der forskellige ansættelsesvilkår og overenskomster, som gør sig gældende. Men er man i tvivl om hvad der rent lovligt gælder, så kan man med god grund kigge nærmere på Arbejdsskadesikringsloven og Erstatningsansvarsloven. Disse to love kommer på tit på tale, når man kommer til skade i forbindelse med sit arbejde.
Arbejdsskadesikringsloven omhandler erstatning for; varige men, tabt erhvervsevne og betalingsudgifter til f.eks. fysioterapeut, kiropraktor og lignenede.
Erstatningsansvarsloven ser man på, når der er en skadevolder eller hvis en arbejdsgiver kan gøres ansvarlig for arbejdsulykken.
Nummer ét er selvfølgelig at forhindre, at ulykken overhovedet sker. Det gør du bedst ved at bruge din sunde fornuft på arbejdspladsen og overholde de sikkerhedsregler, som du forhåbentlig har fået god vejledning i, af din arbejdsgiver. Derudover kan du også selv sørge for, at dit arbejdstøj, dit sikkerhedsudstyr og ikke mindst dine sikkerhedsko er i orden og godkendt.
Når det drejer sig om sikkerhedsko, så er der en række godkendelser, som fortæller lidt om hvilken type arbejdsplads du er på, og hvad der kræves af dit fodtøj. De fleste sikkerhedssko har en ”EN eller ISO godkendelse.” Hvis du ikke kan finde disse godkendelser på dine sko, så er det en god ide at holde dig fra de sikkerhedsko. Betal hellere lidt mere for et par ordentlige sikkerhedsko.
Det er utrolig dumt at spare penge på sikkerhedssko. Der er en række elementer, som dine sikkerhedssko bør have. ”Sømværn”, som sikrer, at du ikke træder et søm eller andre skarpe genstande op i foden. En ”tåkappe”, der passer på dine tæer, hvis en tung genstand skulle falde ned ovenfra. ”Skridhæmmende såler, så du kan stå godt fast i underlaget uanset om det er glat eller ujævnt. Derudover kan dine sko være ”Kemikalie -og varmebestandig”, som er medvirkende til, at dine sko ikke bliver ødelagt hvis du arbejder med kemikalier, varme væsker eller i varme omgivelser. Du kan også få sikkerhedsko, som giver beskyttelse overfor kulde, fugt og statisk elektrisitet.
Udover sikkerheden, så er komforten også en vigtig del når det kommer til sikkerhedssko. Ofte har du skoene på i op til 12 timer om dagen, nogle gange mere. Så sørg for at vælge nogle sko som passer til dine fødder og til dit arbejde. Vælg en sko som er stødabsorberende med bløde såler, så du også passer på dine knæ og din ryg. Er dine sko for stive kan du opleve, at du med tiden får ømme knæ og ben, hvilket også kan forplante sig til ryggen.
Så husk, man må aldrig gå ned på udstyr og især ikke sikkerhedsudstyr og sikkerhedssko.