Rettigheder ved kopiering

Husk dine rettigheder, hvis nogen kopierer dig

Artiklen indeholder reklamelinks

Der er konkurrence mellem virksomheder i alle brancher, og det gælder om at komme så hurtigt fremad, som man kan. Det får nogle virksomheder til at skære genvej ved at kopiere et eller andet, de har set hos konkurrenterne, men det må man ikke.

I disse tider er det ofte digitalt, man bliver kopieret. Det er også lettere end at kopiere et banner på siden af en bygning.

Hvis man har et godt blogindlæg på sin side eller har skrevet en fremragende tekst om sine ydelser, kan nogle konkurrenter blive fristede til at kopiere teksten. Tankegangen er nok, at så har man let fået noget god tekst, man kan bruge hos sig selv, og man har ikke brugt timer på at formulere det selv.

Problemet er, at det er ulovligt. Det er jo naturligt nok, fordi der er nogen, der har brugt tid og energi på at lave et kreativt produkt, og det skal selvfølgelig beskyttes.

Du har krav på erstatning eller kompensation

Hvis du er blevet kopieret på den ene eller den anden måde, har du sandsynligvis ret til en erstatning eller kompensation i en eller anden form. Det er ikke altid, det kan betale sig at gå efter dem, der har krænket din ophavsret, men især hvis der er tale om konkurrenter, giver det god mening.

Der findes flere advokater, som er gode til den slags, og en advokat i Hadsten har endda et samarbejde med IT-folk om netop at tage sig af denne problemstilling.

Advokaten vil kende til alle reglerne på området, og advokaten kan fortælle, om du reelt har en sag. Det er selvsagt vigtigt, at man har en sag, inden man lægger sine ressourcer i at gøre en sag ud af det, hvis man synes, man er blevet kopieret.

Sørg for beviserne – og få besked om kopiering

Bevismateriale

Der ligger selvfølgelig en udfordring i at vide, hvornår man er blevet kopieret. Med mindre man jævnligt trawler gennem sine konkurrenters hjemmesider, er det en udfordring at holde øje med, om ens materiale bliver brugt andre steder.

Heldigvis har nogle kløgtige mennesker udviklet et lille script, man kan sætte ind på sin side, som kan holde øje med dette.

Folkene bag det lille stykke kode hedder Who Copied Me, og koden er lige nu i beta og i en gratis version. Faktisk er det lille stykke kode et så fikst værktøj, at e-mailguruen Christina Klitsgaard selv anbefaler det på sin hjemmeside.

Når du har fået beskeden fra Who Copied Me om, at dit indhold er blevet kopieret, og at det bliver brugt på den ene eller den anden side, skal du sørge for, at du har sikret nogle beviser for, at dit indhold er kopieret og brugt ulovligt.

Hvis man ikke er teknisk ferm selv, kan man henvende sig til sin advokat, som kan hjælpe. Advokaten i Hadsten er allieret med IT-folk, som kan hjælpe, men ellers kan advokaten sikkert finde nogen, der kan klare opgaven på en mere løs aftale. Bevissikring er vigtigt for at få medhold i en sag, hvis den skulle gå hele vejen til retten.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Overcast Clouds
-1
2º - -6º
92%
0.66 km/h
2.35
-2.01
fre
3.59
-1.56
lør
10.09
3.16
søn