Journalist paa tv

Karriere som journalist

Journalist paa tv

Som uddannet journalist kan du varetage en lang række forskellige arbejdsopgaver inden for kommunikation og marketing. Fordi mediebranchen hele tiden udvikler sig, kommer der også en masse nye jobs til, som blandt andet journalister kan varetage. Derfor er du bestemt ikke tvunget til at finde job i en klassisk medievirksomhed, hvis du vælger at uddanne dig journalist.

Optagelse på journaliststudiet

Journalistuddannelsen har et ry for at være et studie, der er svært at komme ind på. Det skyldes sandsynligvis dels, at der ikke er voldsomt mange pladser, samt det faktum, at du på to ud af tre uddannelserne bliver optaget via en optagelsesprøve.

Både SDU og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole optager elever gennem en prøve, hvor de tester dine evner inde for forskellige aspekter af faget. I nogle tilfælde vil du blive kaldt til en optagelsessamtale, før du får at vide, om du er blevet optaget.

Vælger man at tage uddannelsen på RUC kræver det et bestemt karaktergennemsnit, ligesom det kendes fra andre universitetsuddannelser. Dog er der også mulighed for at søge uddannelsen på kvote 2.

Forskellige uddannelsesmuligheder

Arbejde som journalist

Først og fremmest er det værd at slå fast, at journalist ikke er en beskyttet titel. Det er med andre ord ikke nødvendigt at have en uddannelse indenfor området, før man må kalde sig journalist. Dog er der en række uddannelser, der giver dig en officiel titel inde for journalistik. Overordnet set, er der tre forskellige uddannelser du kan vælge.

På Danmarks Medie- og Journalisthøjskole kan du læse en 4-årig professionsbachelor i journalistik. Denne skole er den ældste af de tre uddannelser, og består af to perioder på skolen, samt en praktikperiode. Uddannelser starter med et halvt års grundforløb, hvorefter du får mulighed for at rette din uddannelse i retning af enten skrevne medier, radio eller tv. Herefter følger halvandet års praktik i en medievirksomhed, hvorefter det sidste år igen er på skole.

Den anden mulighed er journalistuddannelsen på SDU. Denne uddannelse er også 4-årig, men indeholder kun et års praktik, som kommer efter to års uddannelse. På SDU kommer alle igennem fire hovedområder, som er video, lyd, skrift og digitalt. Herefter vender du tilbage til skolen ét semester, hvorefter du skriver den endelige bacheloropgave.

Den sidste mulighed er at læse en journalistik på RUC. Dette er en kandidatuddannelse, som du læser i kombination med et andet fag, eksempelvis Dansk eller Kommunikation. Uddannelsen tager samlet set 6 år, hvoraf det ene af disse år er praktik.

Alsidige jobmuligheden

Som færdiguddannet journalist, skal du finde ud af hvilken vej du ønsker at gå. I de senere år, har særligt mange virksomheder øget antallet af journalister til at varetage deres kommunikationsopgaver. Derfor er der gode muligheder for at få job i en større virksomheds kommunikationsafdeling.

Derudover er der naturligvis også mulighed for at blive ansat på et klassisk medie og lave enten aviser, fjernsyn eller radio. Dog er særligt avisbranchen de seneste år blevet presset, hvilket har betydet fyringer og nedskæringer flere steder. Dog dukker der i stedet en del digitale medier op, som også laver klassisk journalistik.

Det sker også jævnligt, at reklamebureau og andre digitale bureauer ansætter journalister til at varetage deres tekstopgaver. Derudover er der også en del journalister, der kaster sig over en række opgaver, som ikke ligger direkte i tråd med deres uddannelse, men som grundet deres skrivefærdigheder ofte ligger journalist naturligt. Det er eksempelvis ikke usædvanligt, at bureauer der beskæftiger sig med søgemaskineoptimering har journalister ansat.

Der er med andre ord en bred vifte af fremtidsmuligheder, hvis du vælger at uddanne dig til journalist.