Le Klint – Udvikling-siden-1943

Le Klint – Historien om udvikling siden 1943

Artiklen indeholder reklamelinks

Du kender de plisserede lampeskærme i hvid. Du har med en vis sandsynlighed også en af lamperne stående i dit eget hjem. De plisserede lampeskærme er et af de største danske designikoner gennem tiden.

Men kender du også historien, der går forud for lamperne?

Historien om en familie, der blev splittet, om en virksomhed, der blev presset – og om en virksomhed, der er kommet igen i nyere tid og nu er i toppen af dansk design igen.

Tragisk familiehistorie

Det var Lise Le Charlotte Klint, der som 17-årig foldede det, der endte ud som Le Klint-lampen. Den plisserede lampeskærm, der efter et par årtier var at finde i så godt som alle danske hjem.

Rettigheden til lampen og hendes aktiepost i familievirksomheden blev Le Klint nærmest lokket til, at sælge mod en livslang månedlig betaling på sølle 850 kroner. I over 50 år boede Le Klint således alene i sit hus i Troense, for så til sidst at tilbringe tiden på plejehjemmet på Tåsinge.

I mellemtiden nåede hun dog, at lave en udstilling blandt andet med Jørn Utzon i Stockholm. Dette var med til, at give hende en oprejsning over for den familie, der årtier før udstillingen i 80’erne, havde presset hende ud af familievirksomheden.

Den historie kan du læse med Le Klints egne ord i bogen ”Mit liv som fårehyrde”. Her fortæller Le Klint både om virksomheden og eget liv med rejser til Grækenland, Holland og alle de nordiske lande. Le Klint skrev også en selvbiografi i 1998, der fik titlen ”Erindringstråde”. Denne går mere i dybden med, hvordan hun blev presset ud af virksomheden efter at have opfundet og lagt navn til virksomhedens mest populære produkt til dato.

Hendes arv til virksomheden er sikker, således bliver alle Le Klint-lamper i dag stadig foldet med håndkraft da det var sådan, Le Klint selv lavede den første lampe tilbage efter anden verdenskrig.

Udvikling i nyere tid

Historien om Le Klint-lampen er også historien om et dansk brand, der har udviklet sig igennem tiden.

Le Klint som virksomhed producerer i dag stadig den plisserede lampeskærm, og da Le Klint døde for nyligt, er der endnu godt 70 år til ophavsretten udløber og andre virksomheder har mulighed for at kopiere lampen.

Virksomheden producerer i dag også andre lamper af designere som Christian Troels og Øivind Slaatto.

Det vil dog altid være den plisserede lampeskærm, der siden Lise Le Klint lavede den i første version, af andre familiemedlemmer som Kåre er blevet nyfortolket, der definerer den danske virksomhed.

Anerkendt som andre store danske mærker

Siger du ”Le Klint” til en almindelig dansker i dag er virksomheden oppe i samme hylde som Poul Henningsen, Arne Jacobsen og Kjærholm-møbler.

Det er et dansk design-ikon, der sælges såvel inden for landets grænser som udenfor – hvis ikke næsten mere udenfor.

I modsætning til de fleste andre danske designvirksomheder har Le Klint som virksomhed valgt at holde fokus på belysningen – du finder således ikke stole og andre møbler produceret af Le Klint, men i stedet for et større udvalg af loftlamper, væglamper, gulvlamper og meget mere.

I København ligger det store showroom på Store Kirkestræde 1 nær Strøget, mens de administrative beslutninger træffes i hovedkvarteret, der ligger i Odense N.

Dagens aktier

Vejret

Aarhus
Overcast Clouds
3
3º - 2º
92%
7.35 km/h
3.16
1.94
ons
4.62
2.15
tors
6.5
4.41
fre