Artiklen indeholder reklamelinks
Moderne varmepumper er så effektive, at de kan gøre et ganske drastisk hug i de fleste familiers elregninger. Derfor er interessen for varmepumper også eksploderet i starten af 2013 – det fortæller Aarhus El Og VVS, der står for mange af installationerne af varmepumper og lignende Vvs-installationer i Aarhus-området.
Her fortælles der om en mærkbart øget interesse og flere installationer end sidste år. Selvom mange danskere i dag køber deres varmepumper selv på nettet får de stadig hjælp af elektrikere til at montere dem.
Dette skyldes, at såvel garanti som reklamationsret ofte forsvinder på en varmepumpe, hvis man installerer den selv fremfor at hyre en autoriseret kølemontør. En billig elektriker vil ofte være løsningen på dette problem.
Det vil ligeledes være meget svært at forsikre en varmepumpe hos ens forsikringsselskab, hvis ikke en elektriker eller anden autoriseret installatør har stået for selve monteringen.
Solceller blev opsat på mange titusinder danske hustage i 2012. Regeringen valgte dog i sidste kvartal at pålægge nye solcelleejere en afgift på 5.000 kroner om året for tilslutningen til elnettet, hvilket med et slag gjorde solceller til en væsentligt ringere investering end før. Nærmest fra den ene dag til den anden stoppede danskerne med at købe solceller.
Besparelsen over 20 år blev for solceller mindsket fra cirka 300.000 kroner til 100.000 kroner.
I stedet for begyndte de fleste hurtigt at interesse sig for varmepumper i stedet for, hvor besparelsen minder om den, solceller før tilbød. De bedste varmepumpe-modeller koster omtrent det samme som et solcelleanlæg, men varmepumpernes besparelse er ikke ramt af afgiften pålagt solceller og er derfor en overlegen investering.
En luft til luft varmepumpe koster mellem 5.000 kroner og 20.000 kroner at investere i, men en sådan varmepumpe kan ikke dække varmebehovet i fx et parcelhus. Her skal en luft til vand varmepumpe til mellem 50.000 kroner og 100.000 kroner – det samme som for et solcelleanlæg – til.
Med en sådan varmepump vil det dog også være muligt ofte at skære 75 % af varmeregningen; at spare mange tusinde kroner om året.
Den suveræne økonomi i en varmepumpe er hvad danskerne nu har opdaget, noterer Aarhus El Og VVS, der byder de mange nye varmepumpe-ejere velkomne.
I fremtiden vil det være muligt at kombinere varmepumper og solvarme (ej at forveksle med solceller) og klare hele hjemmets varmebehov ad denne vej. Danmark er et foregangsland for solvarme, hvor bl.a. virksomheden Sonnenkraft (der trods sit tyske navn er pæredansk) står for megen innovation.
De færreste danskere har endnu øjnene oppe for de muligheder solvarme og varmepumper kombineret tilbyder, hvilket hænger sammen med den store eksponering både solceller og varmepumper har nydt.
Et solvarmeanlæg koster fra 40-50.000 kroner og op inklusive montering af en professionel.
Aarhus El Og VVS forudser et større fokus på varmepumper som vi rammer især efterårsperioden, hvor efterspørgslen er kendt for altid at gå op. Det er dog stadig muligt også at spare mange penge ved at investere i en varmepumpe om sommeren og firmaet ser ingen grund til at vente, hvis man som privat overvejer investeringen i en varmepumpe.