Vedligeholdelsesplan

Planlæg dit vedligehold og spar penge

Artiklen indeholder reklamelinks

Når du er boligejer skal du løbende vedligeholde din bolig, hvis den ikke skal forfalde. Det kan dog hurtigt blive dyrt, hvis du ikke er godt forberedt.

Som boligejer ved man, at det kræver en del vedligehold af sin bolig, hvis man vil holde den i så god stand som muligt. For nogle er det nærmest et mål i sig selv at købe en bolig, hvor der de næste mange år skal laves vedligehold eller renovationer af forskellig slags – et såkaldt håndværkertilbud.

Der kan være nogle store økonomiske gevinster i at købe en sådan bolig, såfremt du selv har skruer hænderne rigtigt på. En bolig, hvor døre og vinduer er utætte eller hvor taget skal skiftes, vil af naturlige årsager være billigere end et nybygget hus. Så hvis du selv har evnerne, kan det sagtens betale sig. Også fordi, at du på den måde kan skabe præcis den bolig, du vil have.

Det er dog langt fra alle, der har hverken evnerne, lysten eller tiden til at kaste sig over et stort boligprojekt. Alternativet hertil er naturligvis at købe et hus, der er blevet vedligeholdt ordentligt eller, hvis økonomien tillader det, et helt nyt hus. På den måde kan man om ikke andet udskyde behovet for det store vedligehold de første år. Men med tiden vil det blive nødvendigt at gøre noget, hvis ikke din bolig med tiden skal ende som et håndværkertilbud.

Nøglen ligger i en løbende indsats

Flytter man i et nyt eller velholdt hus, behøver det egentligt ikke være svært at holde det i god stand, også selvom man ikke er den store håndværker. I bund og grund handler det om at sætte ind løbende og tænke sig om. Ligesom med så meget er det også i din bolig bedre at forebygge end at helbrede. Sagt med andre ord, er det bedre at vedligeholde husets nuværende stand fremfor at vente på, at der opstår problemer, som man ikke kan se gennem fingre med.

En af de måder man kan komme problemerne i forkøbet er med en drifts- og vedligeholdelsesplan. En sådan plan giver dig et overblik over, hvilke indsatser du løbende skal lave, for at holde din bolig i bedst mulig stand.

Med en vedligeholdelsesplan sikrer du dig, at du får sat ind i tide. Dermed forhindrer du, at du pludselig står med en række uforudsete udgifter, fordi du ikke har vedligeholdt vinduer, døre, facader eller andet ordentligt. Der er dermed også en potentiel økonomisk gevinst, der kan vise sig at blive ret stor, hvis du følger planen.

Husk håndværkerfradraget

Haandvaerkerfradraget

Det er selvfølgelig nemt at sige, at man kan spare penge på at sætte ind løbende. Men hvis man ikke selv har evnerne, kræver det jo stadig, at man finder pengepungen frem og betaler nogle andre for at udfører arbejdet. Dog vil dette alligevel typisk være billigere, end hvis man skal betale sig fra at udbedre store skader på boligen.

Samtidig skal man huske på, at BoligJobordningen i 2018 blev gjort permanent – den ordning er også kendt som ”håndværkerfradraget”. Ordningen betyder, at man kan trække op til 12.000 kroner fra i skat per person om året for en lang række ydelser. Blandt dem kan nævnes ting som udvendig maling af døre og vinduer, isolering af tage og udskiftning af ruder.

Ordningen gælder alle personer over 18 år og kan deles ud, hvis der bor flere personer på samme adresse. Dog skal man være opmærksom på, at en boligforening, der i forvejen har en fællespulje til vedligehold, ikke har mulighed for at trække udgifterne fra. Alle betingelserne kan læses på SKATs hjemmeside.