Så dyrt er det at føre en retssag for din virksomhed

Artiklen indeholder reklamelinks

Digital bevissikring - retsagerHvis konkurrenter presser på mere end hvad godt er, eller en tidligere medarbejder har brudt de underskrevne vilkår i ansættelseskontrakten, kan det være nødvendigt at anlægge en retssag for at få ret og en passende erstatning. Men at føre en retssag er ikke nogen billig fornøjelse.

Der er en række udgifter, du som virksomhed skal være klar på, i hvert fald i første omgang, at betale. I Danmark er retssystemet nemlig opbygget således, at du – hvis du vinder sagen for en dommer – som udgangspunkt vil få dine omkostninger betalt af modparten.

Retsafgift

Først og fremmest er der en retsafgift, der skal betales. Denne er på 500 kroner per skrivende stund (primo 2014). Derudover skal der betales et gebyr på 1.2 % af det af sagens værdi, der overstiger 50.000 kroner plus 250 kroner.  Stævner du en konkurrent for 500.000 kroner, skal der altså betales 500 kroner plus 250 kroner plus 5.400 kroner. Det sidste tal svarer til 1.2 % af beløbets værdi.

Alene på grund af denne retsafgift er det danske domstolssystem en årlig overskudsforretning.

Advokat

Den i praksis helt store udgift i forbindelse med en retssag er de penge, der skal betales til en advokat. De fleste advokater kører med en timebaseret takst, ofte på mange tusinde kroner. Det er svært at få en pris på, hvor meget det vil koste at få en advokat til at føre en sag – det afhænger af, hvor meget modstand modparten gør, da advokaten her vil være nødt til at bruge mere tid. Et salær på mange hundrede tusinde kroner for en større retssag er på ingen uset pris.

Det kan være fristende at finde en advokat, der koster lidt mindre end de dyrere – men lige netop en advokat i en dyr retssag er ikke det, det giver mening at spare på. En billig advokat kan give en billig løsning og et billigt resultat.

Ekstra omkostninger – bevissikringer

Derudover kan man få en række ekstra udgifter i forbindelse med retssagen. En ofte set foranstaltning inden for retssager omhandlende IT-virksomheder, er, at der laves en digital bevissikring. Det betyder, at en IT-ekspert tager ud til virksomheden og spejler alt udstyret til eget udstyr. Der tages altså en kopi af alting med henblik på brug under den senere retssag.

Fra tid til anden foretages en digital bevissikring af en IT-ekspert uden, at den nogensinde bliver brugt – så er den dog klar, giver dommeren mulighed for at bruge det som bevismiddel.

Der kan også komme udgifter til andre former for bevissikring, til syn og skøn og til ekspertmateriale i forbindelse med retssagen.

”Winner takes it all”

Kommer sagen for en dommer – i modsætning til at blive afgjort ved forlig inden da – vil udgangspunktet være, at taberen ikke alene skal svare det tvistede beløb, men også skal betale modpartens omsætninger inden for rimelighedens grænser. Det betyder, at ”winner takes it all” – det kan blive dyrt ikke alene at tabe sagen og betale det omtvistede beløb, men i særdeleshed modstanderens omkostninger ved sagen.

Er det omtvistede beløb på 50.000 kroner eller under inklusive moms, er det muligt at køre det hele som en småsag, hvorledes det sker til forsimplede procedurer – således at sagen hurtigere afgøres end en almindelig retssag.