Artiklen indeholder reklamelinks
At LED både er billigere i strømforbrug og holder længere, er ikke længere nogen nyhed. Men selvom LED allerede har gjort et pænt indtog i Danmark, er der stadig mange penge at spare rundt omkring, hvor man endnu ikke har foretaget nogle ændringer.
Vi giver her et eksempel på, hvor store besparelserne kan være for en svineproducent, har lyset tændt 16 timer om dagen hele året rundt. El-installationer er, med de høje og afgiftsbelastede el-priser, et af de steder, hvor der er flest penge at spare ved udskiftning til nyere teknologi.
Skiftet fra traditionelle og strømslugende lysstofrør til store besparelser med LED-rør er faktisk både nemt og uproblematisk. Man har nemlig fremstillet LED-rør efter samme mål og med samme fatninger som traditionelle lysstofrør. Dermed kan enhver, der bruger standard lysstofrør i dag skifte uproblematisk over til LED-rør.
Det er kun, hvis de lysstofrør, man har i dag, er dæmpbare, at der kan være problemer med et eventuelt skifte. For langt de fleste er det dog ikke tilfældet, og der vil således ikke være nogen problemer. Men når man har en LED-pære, som man gerne vil dæmpe, kræver det en højere belastning på systemet, for at en dæmpning vil være effektiv med en almindelig dæmper. Der skal altså monteres en belastning på systemet, før det kan lade sig gøre at dæmpe LED-pærer.
LED-rør bruger cirka 4-5 gange mindre strøm end traditionelle lysstofrør, og det kræver derfor ikke meget hovedregning at gennemskue den betydelige besparelse, der er ved at skifte til LED. For en svineproducent, der har 700 x 60 cm 18 W lysstofrør, ser regnestykket således ud:
Dertil kommer, at LED-rør holder til 50.000 timer for et almindeligt T8-rør, med LED skal lyset altså kun skiftes med cirka 8,5 års mellemrum – traditionelle T8 lysstofrør har en levetid på ca. 10-20.000 timer, hvilket svarer til en udskiftning med 2,5 års mellemrum.
Dermed er besparelsen på over 130.000 kr. om året, når man regner besparelsen på færre køb af lysstofrør ind.
Der er rig mulighed for at få finansieret sine energiforbedringer, når man som virksomhed foretaget udskiftninger af fx belysning til et mere energivenligt og dermed også miljørigtigt valg. Gennem energitilskud er det muligt at få en del af sin investering betalt, og det gør det endnu mere attraktiv at foretage forbedringen.
Ved at udnytte mulighederne for at få tilskud til energiforbedringer, og samtidig undersøge markedet grundigt, inden investeringen foretages, er det muligt at få skaffet nogle rigtig pæne besparelser. Dermed kan skiftet i sig selv blive nærmest omkostningsfrit, og tilbagebetalingstiden meget, meget kort.
Et besøg af en energirådgiver fra et energiselskab kan også være med til at skabe klarhed om andre el-installationer og lignende, hvor der er et potentiale for at spare penge på udgifterne til el. Ud over at være en god besparelse for virksomheden, kan en grønnere profil også skabe positiv omtale om virksomheden – måske endda på sigt skaffe en ekstra kunde eller to.