Artiklen indeholder reklamelinks
27. april 2015 vedtog Folketinget den nye apotekerlov. Dermed blev rammerne for en modernisering af apotekssektoren endelig fastlagt. Den nye lov var kærkommen efter flere års usikkerhed om fremtiden for sektoren. Nu, snart to år efter lovændringen, kan man efterhånden se resultaterne.
Apotekerforeningen har foretaget en analyse, der sætter tal på den positive udvikling, der er sket. Det mest bemærkelsesværdige tal er 108. Der er nemlig åbnet intet mindre end 108 nye apoteksfilialer siden den nye apotekerlov blev vedtaget. Det er en stigning i antallet af apoteker på 35 %.
Med så mange nye apoteker er der for alvor kommet øget konkurrence mellem apotekerne. Der bliver med andre ord kæmpet om kunderne – og den slags konkurrence forbedrer kundeservicen. Apotekerforeningen beretter eksempelvis om rekordlave ventetider på landets apoteker.
Blot 2 minutter og 14 sekunder venter kunderne i gennemsnit på at blive ekspederet på apoteket. Det er mere end en halvering af ventetiden, siden tidsregistreringen blev initieret af foreningen i 2008. Den lavere ventetid har både noget at gøre med en effektivisering af arbejdsgangene, robothjælp og udvidede åbningstider.
Med apotekerloven kom en lempelse af reglerne for apotekernes åbningstider. Det har betydet en stor stigning i antallet af apoteker, der har åbent om søndagen, samt apoteker, der har udvidede åbningstider både i hverdagene og om lørdagen.
Med udvidede åbningstider fordeles trykket fra kundestrømmen ud over et større tidsinterval, hvilket samlet set letter trykket, så ventetiden ved skranken bliver kortere og servicen for den enkelte kunde bedre. Der er altså ikke tale om, at servicen er forringet for at gøre ventetiden kortere.
Samtaler om kundernes medicin er nemlig en vigtig del af apotekernes opgave og en af de mest betydelige årsager til, at apotekerne adskiller sig fra andre butikker. Det faguddannede personale vejleder kunderne, og det er også vedtaget i apotekerloven, at apotekerne netop er en del af sundhedssektoren i kraft af deres faglighed og rolle i danskernes hverdag.
Et af punkterne i apoteksloven fra 2015 var oprettelsen af et til to online apoteker. Det er der indtil videre blevet ét rigtigt online apotek ud af, og det er Webapoteket, der siden 2011 har eksisteret som en webshop til Hadsten Gazelle Apotek.
Per 14. december 2016 har Webapoteket endelig fået den nødvendige bevilling til at drive online apotek selvstændigt. Apoteket bag Webapoteket hedder derfor nu Gazelle Online Apotek og drives af apoteker Trine Løvgren Persson. Det er den første apoteksbevilling, der er givet til at drive et online apotek her i landet.
”Jeg er glad for at være kommet i gang, og vi er alle sammen meget spændte på de nye muligheder, fremtiden bringer,” fortæller apoteker Trine Løvgren Persson, der er udnævnt af Lægemiddelstyrelsen til at drive landets første online apotek. ”Lige nu ser vi udenlandske konkurrenter melde sig på banen, men den kamp er vi selvfølgelig klar til at tage op.”
Det online apotek må udelukkende sælge sine varer online. Bag den virtuelle skranke sidder et fagligt team og rådgiver kunderne via en chat-funktion. På den måde har man som kunde mulighed for at få den samme service som på et fysisk apotek.
Udover de lempelser, der er givet i apotekerloven, er der også vedtaget andre nye tiltag. Et af dem er, at der oprettes apoteksfilialer på landets hospitaler. Filialerne skal oprettes af et udpeget apotek i nærområdet, som har kapaciteten til at påtage sig opgaven.
Efter nytår slog man dørene op til det første hospitalsbaserede apotek i landet: Apoteket på Regionshospitalet i Randers. Dette apotek drives af Sønderbros Apotek, som er et af byens ældste og mest centrale apoteker.
I Randers har det nye apotek allerede været til stor gavn for patienterne på hospitalet, som nu har nemmere adgang til at hente den nødvendige medicin, når de bliver udskrevet fra hospitalet. Ud over patienterne udgør hospitalets personale også en vigtig del af kundebasen for det nye apotek, ligesom oplandet til hospitalet også forventes at få glæde af det nye apotek.